Ken je ze, die bruisende, levenslustige types? Waar het leven van af spat? Natuurlijk heeft ieder zijn eigen temperament. Maar hoeveel is bij jou afgesneden van je levenskracht? En wat wil je daarvan terugwinnen? Bij mij kijk je jezelf in de ogen, met alle mooie en minder mooie kanten. Om niet alleen levendiger, maar daarmee ook vrolijker en effectiever te worden. Je staat aan het roer van je leven.

Levenslust is dat je ‘ja’ zegt tegen wat je in het leven tegenkomt. Ook al is het niet leuk, of niet wat je wilde. Levenslust is dat je alle gevoelens die in je opkomen als reactie op gebeurtenissen doorleeft. Om daarna weer met een opgeruimd hoofd, een lichter hart en een levendig lijf door je leven te stappen. Tot je weer iets tegenkomt natuurlijk, ja! Je neemt risico’s die je eerst niet durfde, ervaart de opwinding daarvan en verkent zo terreinen die anders voor je gesloten waren gebleven. Je durft boos te worden, maar ook kwetsbaar of verdrietig te zijn. Of gewoon blij en gelukkig. Je durft je te verbinden, maar houdt ook verbinding met jezelf.

Lessen in Levenslust is speciaal voor mensen die verder willen dan alleen maar het oplossen van hun problemen. Die uit het leven willen halen wat er in zit, die willen leven tot in de topjes van de vingers en de tenen. Die niet van min naar 0 willen, maar naar een dikke PLUS. Voor die mensen heb ik 7 lessen in levenslust ontwikkeld. Een programma om jou helemaal aan bod te laten komen, jou te verruimen, zodat je ook echt je plek inneemt in je leven.

Je kunt de lessen op drie manieren volgen:

  • je ontvangt de 7 lessen per email en doet de reflectievragen voor jezelf.
  • je ontvang de 7 lessen per email en stuurt de antwoorden op de reflectievragen naar mij, en je krijgt feedback van mij per email.
  • je combineert de 7 email-lessen met 7 live sessies in mijn praktijk in Nijmegen of via beeldbellen.

De thema’s van de lessen

Les 1
Stress is best, balans is beter

De gewone stress is lekker en gezond. Het zet je aan, je komt in actie, je bereikt iets. Het kan je in de flow brengen, wat juist het gevoel geeft dat je leeft!

Te veel stress, of te langdurige stress, maakt echter minder levenslustig. Het brengt je in over-leving. Vandaar dat zelfsturing op stress belangrijk is om je levenslust te vergroten. Hoe bereik je dat? Daarover gaat deze les.


Les 2
Gevoelens; het aardse leven

In deze les vertel ik over wat gevoelens zijn en over de verbinding met lichaam en hoofd. Gevoelens huizen in het lichaam, nergens anders. Boosheid voel je in je borst, je schouders, je armen. Verliefdheid in je hart en in je buik. Gevoelens zijn het aardse leven, ze zetten ons letterlijk in beweging.

Zonder gevoelens is er geen leven en geen levenslust. Ooit iemand gezien die emotioneel vlak was en toch levenslustig overkwam? Ik niet. Als je goed contact hebt met je gevoelens, zijn ze je kompas. Van daaruit handelen we, manifesteren we ons. Daarom besteed ik hier aandacht aan.


Les 3
Plezier van je lichaam

Geen levenslust zonder contact met het lichaam. Het lichaam is onze aardse vorm. We kunnen nog zo goed denken, of nog zo spiritueel zijn, als we geen contact hebben met ons lichaam hebben we geen contact met gevoelens en drijfveren. We willen verbinding met al deze niveaus! Pas als het lichaam vervuld is, kun je ontspannen, kun je genieten.


Les 4
Relaties; speelplaats voor zelfontwikkeling

Als je érgens jezelf kunt tegenkomen, dan is het in relaties. En wat doe je dan? Ren je weg? Dikke kans dat je dan een patroon aan het herhalen bent. Blijf je wel, maar ga je samen vermijden? Dan heb je samen een nieuw patroon te pakken. En patronen kunnen handig zijn, maar maken altijd minder levendig. Je perkt in, je gevoelens, je gedragingen. Daarom zet ik relaties op de agenda in Lessen in Levenslust. En dit kunnen relaties van allerlei aard zijn. Liefdesrelaties, familierelaties, werkrelaties, ze roepen allemaal iets in jou op waarvan je kunt leren over jezelf.


Les 5
Jezelf zijn, wat is dat eigenlijk?

Veel mensen komen bij mij als ze het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn. “Wie ben ik eigenlijk?”, vragen ze zich af. Daar hebben we natuurlijk niet meteen een antwoord op.

Bovendien, wat bedoelen mensen eigenlijk met die vraag? Ze bedoelen meestal dat ze zich te veel voegen naar meningen van anderen, waardoor ze hun eigen impulsen zijn kwijtgeraakt. En dan heb je aan levenslust ingeboet!

Met Lessen in Levenslust ga je je “zelf” in elk geval verruimen. Wat dit ook voor jou mag betekenen.


Les 6
Schuld en schaamte

Schuld en schaamte zijn zulke verlammende gevoelens, dat ik er een aparte les aan besteed. Als er iets niet levenslustig voelt, is het wel schuld en schaamte. Ze lijken op elkaar in het neerdrukkende gevoel, maar het zijn twee verschillende dingen. Schuld is loodzware verantwoordelijkheid, schaamte de angst buitengesloten of afgewezen te worden. Bij beide gevoelens kunnen we meer lichtheid gebruiken! Daarover gaat deze les.


Les 7
En dan nu: Voorwaarts!

In een levenslustig leven zeg je “ja” tegen het leven. Je “nee”, ooit ontstaan vanuit pijn en frustratie, laat je zoveel mogelijk los. Je richt je op je kwaliteiten, je mogelijkheden, je verlangens. Wat zijn vanaf nu je voornemens voor een levenslustig leven? Wat ga je doen om jezelf en anderen recht te doen? Je zult echt niet de rest van je leven levenslustig zijn. Daarvoor is het leven te weerbarstig. Maar je weet nu wel hoe je telkens weer de route naar levenslust terug kunt vinden.