Posted by on 8 januari 2018

In de drukte had ik nog niet laten weten dat ik inmiddels erkend CSR coach ben. Daarmee heb ik een methodiek erbij gekregen om chronische stressklachten te keren naar een goede balans tussen in- en ontspanning. Toch typisch dat ik het te druk had om juist dit te laten weten. Het goede nieuws is dat ik prioriteiten heb gesteld om mezelf niet over de kop te werken.

Voorkoming en genezing van stressklachten staat al jaren op de agenda. Je zou zeggen dat het wel een keer klaar moest zijn. Dus niet helaas. Zolang onze maatschappij is zoals die is, zullen vele mensen er ooit in terecht komen. Er zijn wel ontwikkelingen de goede kant op, zoals de steeds grotere interesse in yoga en meditatie, of de bewustwording dat we veel te vaak door onze smart Phone geregeerd worden. Ben benieuwd hoe we dit over 50 jaar doen met zijn allen!

Én er zijn goede ontwikkelingen op het vlak van behandeling. Vroeger (en bij sommige (bedrijfs-)artsen en psychologen nog steeds) dacht men dat iemand met burn out zo snel mogelijk moest leren anders om te gaan met het werk en het leven. Gewoon leren grenzen stellen en prioriteren en dat was het. Maar hoe kun je iets leren als je doodmoe bent, je niet kunt concentreren, je emoties de overhand hebben?

Bij CSR Centrum (www.csrcentrum.nl) heb ik veel geleerd over alle fysiologische processen, zenuwstelsel, hormoonstelsel die bij stressklachten betrokken zijn. Daardoor kun je aandacht geven aan de fysieke kant van het herstel en dit bevorderen. Bovendien kun je veel beter inschatten waar iemand is in het herstel proces en wat je van iemand kunt verwachten, aan opdrachten of werk.

Daarmee komt weer een andere positieve ontwikkeling aan het licht: lichaam en geest zijn één. Dat wisten lichaamsgericht werkende therapeuten al lang, maar met al deze neurobiologische kennis wordt helder waaróm. Ben benieuwd hoe de medische wereld er over 50 jaar uitziet.

 

Als je overigens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

 

Posted in: Blog