Posted by on 28 maart 2021

Als je je somber voelt, is het algemene advies in het kort: ga bewegen en/of ga een knuffel halen. Als je je echt somber voelt, is het bijna niet te geloven dat het zo simpel is, maar als je het doet ontdek je dat het vaak zo werkt.

Maar soms werkt het niet. Soms zit er onder je somberheid een groot verdriet. Het kan zijn dat je dit verdriet kunt plaatsen, omdat je bijvoorbeeld een dierbare bent verloren. Het kan ook zijn dat je dit niet kunt plaatsen, of dat het voelbaar wordt omdat je bijvoorbeeld heel moe bent. Dit grote verdriet vraagt om iets anders, namelijk dat je het de ruimte geeft om helemaal door je heen te gaan. Te doorleven. Met een arm om je heen is dat fijner, maar ook als je alleen bent kun je dit doen. Als je maar met je bewustzijn aanwezig blijft, anders overspoelt het je. Dit aanwezig blijven met je bewustzijn leer je met meditatie, yoga, mindfulness en therapie. 

Dit toelaten van verdriet, lijkt eerst alsof je in een diepe put aan het afdalen bent waar je nooit meer uit kunt komen. Best eng. Maar je zult ontdekken dat je op zeker moment de bodem aantikt en weer vanzelf naar boven gaat. En dat dan als het ware het zonnetje weer gaat schijnen. Hoe vaker je bent afgedaald, hoe minder eng het wordt. De put wordt steeds ondieper. Het wordt een op en neer gaande schommeling van stemming, soms vrolijk en licht, soms zwaar en donker. Alles gaat voorbij.

Als je mijn blogs in je mailbox wil: https://lesseninlevenslust.nl/lessen/