Posted by on 16 augustus 2019

Mensen hebben het vermogen om met ongeveer 150 mensen een hechte relatie te onderhouden. Dat is wat in vroege tijden ook de grootte was van een stam. Werd de stam groter, dan kwam er een afsplitsing, omdat een grotere groep niet flexibel genoeg meer was om te verplaatsen. Zo is de mens dus, als gevolg van evolutie gebouwd (Yuval Noah Harari, schrijft geweldige boeken!)

Daar zitten we dan, met al onze social media vrienden. Gaat ook nog eens van onze tijd af die we live hadden kunnen doorbrengen met iemand. Terwijl ik bovendien twijfel of ik 150 hechte relaties wel haal! Volgens mij heb ik er minder, maar daarvoor zou ik mijn contacten in mijn telefoon moeten nagaan ;-).

Voor werkelijk contact hebben we lichamen nodig, fysieke aanwezigheid, geen likes. Van de ander, maar ook van onszelf. Hoe kun je je verbonden voelen met de ander, als je jezelf niet eens voelt, als je gevoelens niet laat doordringen in je bewustzijn? Hoe kun je een ander jouw aanwezigheid geven, als je niet aanwezig bent?

Dit vraagt onze tijd en aandacht. Maar het gééft verbinding en vervulling. Bovendien gaat het polarisatie tegen, omdat we mensen van vlees en bloed met hun verlangens en zorgen kennen, in plaats van alleen hun meningen en opinies. Zo maken we de wereld weer een beetje mooier.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief

Posted in: Blog