Posted by on 30 mei 2019

Schamen is het nare gevoel dat ontstaat als je je door anderen veroordeeld of afgewezen of vernederd voelt. Het is dus een sociaal gevoel, dat we kunnen hebben omdat we sociale wezens zijn.  We kunnen de veiligheid van de groep krijgen door ons te conformeren aan sociale regels.

Helaas hebben we voor schaamte niet eens anderen nodig. Zit ik ’s avonds rustig op de bank, na een dag werken, of na een sociale activiteit, word ik INEENS overvallen door schaamte. Dan denk ik ineens hoe stom ik ben geweest, foute dingen heb gezegd, gevoeligheden over het hoofd heb gezien etc. Wat zal die ander wel niet zal denken!  Soms ook schaam ik me ineens over iets dat jaren geleden is gebeurd. En dat alles vooral als ik me net zit te ontspannen.

WHY! Niemand die mij op dat moment zit te veroordelen!

Ach, ik noem het maar gewoon een teken van intelligentie en zelfsturend vermogen. Ik heb immers geen straf van buiten meer nodig. Ik kan mezelf corrigeren, mezelf beschouwen. Dat ik daar soms dan in doorschiet is jammer voor mij, maar de wereld wordt er niet slechter van.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief

Posted in: Blog