Posted by on 12 januari 2022

Stel je krijgt niet van het leven wat je gewild had. Niet die aandacht, die liefde, die nodig hebt of misschien denkt te hebben. Dit heeft echt iedereen op enige manier, het is namelijk het aardse leven. 

Je kunt dan van alles doen. Bv boos worden op het leven (en meestal op “iedereen”). Maar ja, boosheid op het leven en op iedereen helpt niets. En je vervreemdt mensen van je. Dus na een tijdje haak je af en ben je alleen.

Je kunt ook keihard gaan werken om alsnog die liefde te krijgen. Dat kan op alle mogelijke manieren: door heel lief te zijn, succes te hebben in je werk, zorgen voor anderen, veel geld verdienen. Je bent dan voortdurend aan het bewijzen dat je het wél waard bent, in de hoop op liefde. Maar aangezien er wantrouwen naar het leven onder ligt, kun je minder goed ontvangen. Bovendien was het een indirecte manier om liefde te krijgen. Dat wordt niet altijd herkend. Na een tijdje ben je moe van het harde werken en nóg meer teleurgesteld.

Tot slot kun je besluiten dat die liefde voor jou niet is weggelegd en er niet meer je best voor doen, er zelfs niet meer naar verlangen. Dan is alle levenslust en alle vermogen met anderen uit te wisselen verdwenen. Daar zit je dan.

Wat zullen we dan eens doen? Je kunt expliciet werken met je boosheid: het in een veilige omgeving naar buiten brengen. Het erkennen van de boosheid kan niet overgeslagen worden! Meestal heeft dit als resultaat dat je inziet dat je boosheid een kind-eis was: een gestold verlangen uit je kindertijd, die nu niet meer reëel is. Tenminste niet op de kind-manier. Je gaat leren om te verlangen en te accepteren dat niet alle verlangens altijd bevredigd worden. Zodat je dat wat je wél krijgt leert waarderen.

Je kunt ook rouwen om het verlies van de liefde die je ooit zo nodig had. De pijn van het kind in jou doorvoelen. Ook dat heeft meestal als resultaat dat je de verantwoordelijkheid kune nemen voor de onvervulde kind-behoefte en als volwassene pijn, verlies, maar ook geluk kunt aannemen.

Dan ben je vrij. Dan hoef je niets meer te vermijden, dan is het leven niet meer iets dat je geluk in de weg zit, maar een kans voor liefde en groei, met alle mooie en moeilijke gevoelens die er zijn. Levenslust!