Posted by on 23 januari 2019

Op mijn kantoor, het Augustinusklooster in Nijmegen, heb ik een prettige buurman. We maken geregeld praatjes en hij geeft me altijd zijn visie op mijn columns.

Op het eerste gezicht lijken we nogal verschillend. Zo heeft hij als bedrijf een adviesbureau gericht op “bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en klimaatinstallaties”. Volgens mij moet hij veel berekeningen maken, maar meer begrijp ik er niet van. Verder zit hij ’s zomers graag in de binnentuin van het klooster (ver buiten mijn comfortzone vanwege al die ramen die erop uitkijken) en rookt hij sigaren (dit is echt heel ver buiten mijn comfortzone).

Maar laatst mailde hij me een kopie van zijn mail aan Trouw, als reactie op een artikel over lichttherapie en winterdepressie. En daarin denken we heel erg hetzelfde!

Ik mocht hem gebruiken, dus daar komt ie:

“Hoe versla ik de winter blues

Onder die titel werd vrijdag in Trouw aangegeven hoe je met lichttherapie je hersenen aan het werk kunt zetten om sombere gedachten te verdrijven. Alhoewel ik daarvoor de wetenschappelijke kennis niet paraat heb, heb ik me laten vertellen dat het gebrek aan daglicht en het daaruit volgende gebrek aan serotonine ook de trigger zijn voor een beer om aan zijn of haar winterslaap te beginnen.

Het zou interessant zijn om na te gaan of onze 12 maands economie, evenals de 24-uurs economie, en de wens om 12 maanden optimaal te presteren, met ook in de winter hoge lichtniveau’s in kantoren en andere werkomgevingen, bijdraagt aan vergroting van het aantal personen met een burn-out.

Voorlopig neem ik in de winter gas terug, en sluit ik me in de winter aan bij Damiaan Denys [psychiater] om af en toe een avondje te zwelgen. Ik laat de winter blues over me heen komen en ga bij zonnige dagen in de winter af en toe een uurtje naar buiten.”

Dank je Tom, voor je lichtende voorbeeld!

En mocht je mijn blogs rechtstreeks in je mailbox willen hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog