Posted by on 15 juli 2017

 

Dit wordt wel eens beweerd door arbodiensten die werkgevers willen pleasen. Niet vanuit een spiritueel streven, maar vanuit financiële overwegingen. Zieke medewerkers zijn duur, zo’n 250 euro per dag. Dus we doen allemaal verwoede pogingen dit risico niet op ons bordje te krijgen. Als ziek zijn gewoon een keuze van de werknemer is, kunnen we er zo snel mogelijk mee klaar zijn.

En dan komt er een bedrijfsarts die “objectief” moet bepalen wat de aandoening is en welke beperkingen ten aanzien van arbeid daaruit voortvloeien. De meeste klachten zijn echter helemaal niet “objectief” vast te stellen. Veel werknemers zijn bang voor de bedrijfsarts, omdat diegene bepaalt of ze serieus genomen worden, of ze onder druk gezet worden om weer aan het werk te gaan. Alle macht aan de bedrijfsarts, die betaald wordt door de werkgever. En de medewerker wordt juist de eigen kracht uit geduwd, afhankelijk van uitspraken van een ander. De hakken gaan juist dan in het zand. Vooral als je je niet serieus genomen voelt, ga je je drama juist uitvergroten!

Ik heb nog nooit iemand voor zijn lol ziek zien zijn. Als het al een keuze is, dan is dat een onbewuste keuze. En onbewuste keuzes zijn al helemaal niet objectief te maken.

Kunnen we dat hele paternalistische systeem van oordelen niet loslaten? Het wekt wantrouwen en angst in de hand, zowel bij de werkgever (loopt hij niet de kantjes ervan af?) als bij de werknemer (willen ze me weghebben?).

Ik stel voor dat we iedereen, werkgever en werknemer, stimuleren in gezond gedrag en gezonde omstandigheden. Zodat we allemaal minder ziek worden. En mochten we toch ziek worden, dan hebben we steun nodig in het goed omgaan met onze klachten, zodat we er beter van worden, van leren. De bedrijfsarts als gezondheidsadviseur in plaats van degene die het oordeel velt bij twee tegenpartijen. Coaching als stimulans dat mensen in hun kracht gaan staan. Eventuele onbewuste keuzes kunnen dan alsnog bewust worden, in vrijheid, niet onder druk. Alsnog spiritueel.

Ik weet dat er professionals zijn die zo al denken en werken. Maar van mij mogen het er meer zijn.

Als je mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

 

 

Posted in: Blog