We kunnen misschien wel eens mopperen dat slapen zoveel tijd kost, maar het is gewoon een eerste levensbehoefte. Niet op beknibbelen dus! Weet dat de meeste mensen minder slapen dan ze nodig hebben en dit allerlei problemen in emotie en in functioneren teweeg kan brengen!
Zelf ben ik geen ster-slaper. Ik ben dan ook al jaren bekend met vermoeidheid. Daar heb ik al van alles aan gedaan. Ik bekijk mijn voeding, mijn slaap hygiëne, ik sport ook al ben ik moe (rot hoor, maar als je het niet doet word je alleen maar moeier), ik bekijk mijn persoonlijkheid (ben ik nu echt moe of heb ik ergens weerstand?), ik heb het gebruikt om te leren minder hard te werken. Heel zinnig allemaal!
Nu volgde ik laatst een cursusdag over slapen. Daar heb ik veel geleerd, vooral dat je waarneming van slaap erg veel invloed heeft! Als je denkt niet of slecht te slapen, word je al snel sacherijnig. Maar ja, dan kun je niet slapen natuurlijk. Dus als je wakker ligt mag je blijven liggen als je lekker ligt. Maar je moet echt even opstaan als je je ligt op te winden! Even iets doen dat je ontspant, maar zonder een telefoon- of computer- of Tv-scherm. Als je je vermoeidheid weer voelt mag je weer naar bed.
Verder hielp mij enorm de wetenschap dat je elke nacht een aantal slaapcycli doormaakt, met lichte slaap, diepe slaap en REM slaap. Na elke cyclus word je even wakker. Dat merk je meestal niet, maar als je het wel merkt is dat niet erg. Je weet gewoon: “Ha, weer een cyclus gehad, op naar de volgende.” In plaats van “ben ik nu alwéér wakker!”
Wat echter een echte eyeopener was, was dat er zoiets bestaat als slaapapneu. Had ik nooit aan gedacht, maar bleek ik dus te hebben! De volgende signalen geven een aanwijzing dat je dit eens moet laten onderzoeken (www.apneucentrum.nl):
Als je overdag snel slaperig wordt bij lezen, autorijden, praten met mensen, na een lunch (zonder alcohol), tijdens een presentatie of TV, is de kans aanwezig dat je slaapapneu hebt! Het verschil tussen slaapapneu en “gewoon” slecht slapen is dat bij “gewoon” slecht slapen je na een goede nacht weer fit bent, terwijl je bij slaapapneu na een goede nacht nog steeds slaperig bent.
En slaapapneu hoef je niet zozeer gedragsmatig of persoonlijk of spiritueel te bekijken. Gewoon naar de huisarts en oplossen! Heerlijk!!!!
https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511