Posted by on 15 mei 2018

Als je dit googled wordt je knettergek van de tips en boeken die je vertellen hoe je efficiënt, effectief en succesvol wordt. Ik heb eens iemand ontmoet die jarenlang aan zichzelf had gewerkt met dit soort boeken. Hij was inmiddels burn-out.

Het probleem met dit soort tips is, dat je een ideaal beeld van jezelf gaat nastreven dat niet reëel is. Dan kun je per definitie niet meer het beste van jezelf geven. Je schiet altijd tekort, je kwaliteiten gaan verloren.

De eigenlijke titel van dit stuk is dus:

Drie Nuchtere Tips van Tanja om Tot je Recht te Komen

Als je tot je recht wilt komen zijn maar drie dingen relevant:

  1. Zorg goed voor jezelf (gezond eten maar niet streng, voldoende slapen, elkedag voldoende ontspannen, bewegen)
  2. Doe 1 ding tegelijk, multitasking vreet energie. Je moet de informatie waarmee je bezig was opslaan in een tijdelijk geheugen, om het werkgeheugen vrij te maken voor het nieuwe onderwerp, daarna moet je weer terugschakelen. Geloof me, dit kan efficiënter: gewoon één voor één, niks tussendoor doen!
  3. Zoek uit wat je Basis Rest-Activity Cycle is (van de heer Compernolle, gelezen in NRC van 28 april). Dit is jouw ritme in alertheid en rustbehoefte. Die blijkt voor iedereen anders te zijn. Ga aan het werk, zodra je merkt minder geconcentreerd te zijn doe je even wat anders. Dat hoeft dus geen vaste tijdspanne te zijn. Signaleer gewoon als je aandacht verslapt. Wees hieraan trouw!

Volgens mij wisten we dit al lang, maar ja, iedereen wil met zijn gouden tips boeken verkopen. Wat een werk, wat een papier. Is niks efficiënts aan.

Wil je mijn blogs in je mailbox? Schrijf je in:

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog