Posted by on 13 juni 2018

Tiny groeide in begin van de vorig eeuw op in een achterbuurt van een stad in het zeer Katholieke zuiden. Vrouwen werden geacht kinderen te baren. De kapelaan hield daar persoonlijk toezicht op en kwam langs om te vragen of het niet weer eens tijd werd. Het gevolg was een heleboel hongerige kindjes per huis, zonder mogelijkheden om te leren, zich te ontwikkelen. Armoe troef.

Tiny besloot dit anders te gaan doen. Ze wilde maar 1 kind, aan wie ze alles kon geven. Toen de kapelaan langskwam zette ze hem “met kop en kont” de deur uit. Haar kind kwam inderdaad niets tekort, behalve bewegingsvrijheid. Hij kreeg weinig kans zijn zelfstandigheid te ontwikkelen. Maar goed, hij had te eten, nette kleren en mocht naar school. Een aantal jaren later kwam er per ongeluk een broertje bij. Het werd nooit onder stoelen en banken gestoken dat hij er eigenlijk niet had moeten zijn. Maar ook hij kreeg voldoende te eten, nette kleren en een opleiding. Een stuk beter toch?

Elke ouder wil het beste voor zijn kind, liefst beter dan de ouder het zelf heeft gehad. Dus we geven onze kinderen wat we zelf niet hebben gehad. Die kinderen ervaren vervolgens weer een ander tekort, waardoor waarden in de maatschappij veranderen en elke generatie weer op andere dingen focust. De kinderen groeien telkens wat verder, groeien boven hun ouders uit. Dat hoort zo, we zijn trots.

Maar het kan ook pijnlijk zijn, omdat het de afstand tussen ouders en kind kan vergroten. Soms kunnen ze elkaar niet meer volgen. En waar is die alleswetende, alles reddende ouder gebleven waarvan je hoopte dat die je kon beschermen? Het is andersom geworden, misschien wel te vroeg!

En wat nu als je vader en/of moeder beroemd is, de top heeft gehaald? Hoe kun je tevreden over jezelf zijn als je nooit kunt tippen aan wat je ouders bereikt hebben? En wat als een kind is geboren met een beperking, of overlijdt, waardoor die het nooit verder zal brengen dan de ouder?

Om maar eens een aspect te benoemen over ouders en kinderen. Het zal ons altijd bezighouden.

Als je mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

Posted in: Blog