Posted by on 16 januari 2021

Als je een eind hersteld van je burn out, ga je weer opbouwen in werk. Dat is niet gemakkelijk! Het kan voelen alsof je een te dunne jas aanhebt. Je bent gevoeliger, onzekerder, moet misschien weer ontdekken of je het nog kunt, hoeveel je aankunt, of wat je plek nu zal zijn. Je voelt de verwachtingen van je collega’s en de leiding (maar die zijn toch vooral van jezelf) en je voelt misschien je verzet daartegen, of je paniek.

Inderdaad. Als het goed is ga je je werk op een andere manier doen. De oude manier was namelijk een overlevingsstrategie, die veel energie kostte. De grote vraag is: hoe ga je nu werken zonder die overlevingsstrategie, of in elk geval met wat minder?

Wat gebeurt er als je je oude overlevingsstrategie loslaat? Dan word je onzeker, per definitie. De kunst is om dit te verdragen en te vertrouwen dat er iets nieuws ontstaat. Dat kan allerlei gevoelens geven, zoals vernedering, nutteloosheid, eenzaamheid, angst. Adem in en adem uit, doorvoel het. Het is oude ellende die nu eindelijk jouw aandacht mogen krijgen. Zo kan er een andere manier ontstaan waarop je met jezelf omgaat, met wat meer liefde. Als je dat niet doet, zit je ZO weer in je oude overleving.

Als je mijn nieuwsbrieven trouwens in je mailbox wil, klik hier. Als je meer wilt weten over de Lessen in Levenslust, klik hier.