Posted by on 25 maart 2018

Ineens heb ik door wat ik de hele tijd aan het doen ben bij Bikram Yoga. Ik ben daar aan het leren hoe ik wél mezelf kan brengen, zónder hard te werken. Ik leer om de normen niet meer buiten mezelf te leggen, maar precies binnen mijn eigen mogelijkheden. Zodat ik me niet uitput, maar wel van mezelf vraag wat klopt.

Ik heb altijd gedacht dat ik alleen maar mezelf kon brengen als ik hard werkte. Pas als je hard werkt, dacht ik, geef je het beste van jezelf. Liefst ook zo dat mensen dat kunnen zien. Geeft een kick! Lekker: adrenaline en dopamine en als je waardering krijgt ook oxytocine! Voelt goed!

Maar hard werken wordt vroeg of laat afgewisseld met heel moe zijn en afhaken. Want in het harde werken vergeet je te voelen hoe het met je is. Daarmee kom je vervolgens terecht in het idee niets bij te dragen en het gevoel niets waard te zijn. Vermoeiende afwisseling. Bovendien is er weinig genieten bij.

Hoe dan wel? Het begint ermee dat je je realiseert dat hard werken verslavend is. Je voelt ook echt niet meer hoe het met je is, net als met alcohol of drugs. De afkickverschijnselen zijn gevoelens van leegheid en verveling, of minderwaardigheid. Het enige wat je kunt doen is deze toelaten, erin ademen en je zult merken dat er iets anders voor in de plaats komt.

En dan het belangrijkste: doe wat je te doen hebt, afgestemd op jezelf in plaats van op eisen van buiten. Natuurlijk, soms moet iets af, maar dat lukt echt wel zonder jezelf in het werk te verliezen. Dubbele focus, of afgewisselde focus, tussen wat moet gebeuren en hoe het met je is. Het begint ermee dat je in ieder geval bewust bent als je jezelf geweld aan doet. Langzaamaan zal je tot het besluit komen: dit wil ik niet meer. Ik ben belangrijker dan al het werk van de wereld. Juist dan ben je op je best, breng je het beste van jezelf naar de wereld. Je brengt geen uitputtend ideaalbeeld, maar je realistische zelf. Goed genoeg.

 

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog