Posted by on 30 maart 2018

Goede leiders en goede volgers kunnen niet zonder elkaar. Als ze dat denken, zijn ze geen goede leiders en volgers.

Leiders zijn in staat om verantwoordelijkheden op zich te nemen die groter zijn dan hun eigen ik. Om dat te kunnen heb je een stevig ego nodig. Je moet ergens voor staan, tegen een stootje kunnen. En je hebt een dot liefde nodig. Want een leider zonder liefde is geen goede leider. Een leider met liefde kan leider zijn EN kwetsbaar zijn. En die is vooral in staat om haar of zijn ego ten dienste van het grotere geheel te stellen, in plaats van het ego alles bepalend te laten zijn.

Volgers hebben misschien niet die kracht om die grote verantwoordelijkheid op zich te nemen, maar goede volgers nemen wel degelijk hun verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je je mening en gevoelens inbrengt, om de leider te steunen in effectief leiderschap. Dat je niet wegduikt en je je ook niet afzet.

Hoe vaak komen leiders en volgers niet in conflict! De leider verliest de verbinding, gaat alleen nog voor het eigen ego. Of de volgers gaan mopperen, afhaken, komen in opstand. We weten zelden wat er het eerst was, het is een kip-of-ei verhaal. Maar er zit maar één ding op: je eigen leider-met-liefde worden, of je nou leider of volger bent.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog