Posted by on 2 februari 2021

Iedereen kent het wel: je hebt een probleem en iemand anders weet de oplossing: “Je moet gewoon even…” Voor praktische problemen is dat fijn. Maar er zijn helaas heel veel niet-praktische problemen in het leven! Zoals dat je moe bent omdat je te weinig tijd voor jezelf neemt (nou ja, je vindt waarschijnlijk dat het aan de ander of de omstandigheden ligt ;-)). Of dat je consequent te laat naar bed gaat. Of dat je minder sport dan eigenlijk gezond is, of meer eet dan eigenlijk goed voor je is, etcetera!

Als dan iemand zegt “je moet gewoon gezonder leven”, of “je moet gewoon beter voor jezelf zorgen”, dan benadert die ander je probleem als een praktisch probleem. Maar dat is het niet, het is een psychologisch probleem! “Hoe dan?!”, denk je dan.

Het eerste wat je te doen staat is zelfonderzoek. Bij alles wat je je voorneemt en niet doet, leeft er in jou, ergens ondergronds, een tegenbeweging. Eet je niet gezond? Zorg je niet goed voor jezelf? Dan kun je je bijvoorbeeld afvragen of jij jezelf wel de moeite (letterlijk) waard vindt. Of misschien zit er een deel in jou dat gehecht is aan deze onwenselijke gewoonte. Of misschien ben je gewoon lui. Mag van mij ook hoor! Het gaat er juist om dat je je eigen tegenbeweging zonder oordeel onderzoekt!

Het tweede is dat je sowieso weerstand moet overwinnen om gewoontes te veranderen. Een gewoonte veranderen kost aandacht en energie. Maar er zijn trucs:

  • Concretiseer je nieuwe gewoonte. Niet “hardlopen”, maar hoe vaak per week, welke dagen en tijdstippen, hoe bouw je je conditie op.
  • (Begin NU met de nieuwe gewoonte te bedenken als voorbeeld voor de stappen hierna)
  • Hak de nieuwe gewoonte in kleine stapjes en zet per 2 weken 1 stapje, of per maand of per jaar als het iets groots is, bv als je gezonder wil eten, begin met geen suiker, maar je mag nog wel hele pure chocola en honing. 
  • Wees niet ambitieus of streng. Elke keer dat het wel lukt is er weer 1! Elke seconde kun je je voornemen weer “aanzetten” als het een keer misging
  • Denk niet na over wat je moet doen, begin bij het allereerste begin. Voorbeeld: als je wil hardlopen, denk niet na, maar doe alvast je hardloopkleren aan. Denk niet na, doe de voordeur open. Denk niet na, ga rennen. Blijf zo in het hier en nu.
  • Maak een planning waarin je de nieuwe gewoonte opneemt. Voorbeeld: tussen werk en koken ga ik wandelen. Neem je dit vast voor en denk weer niet na als het zover is, ga het doen, zet het in je dagschema
  • Wees je heel erg bewust van alle voordelen die de nieuwe gewoonte je brengt. Nu zijn lange termijn doelen moeilijker vast te houden dan korte termijndoelen. Wandel niet om eindelijk een strak lijf te krijgen, maar om te genieten van de vogeltjes
  • Schakel je omgeving in om je te stimuleren. Dat kunnen mensen zijn, maar ook wekkers/timers, die gaan op het moment dat je het moet gaan doen, of nieuwe hardloopschoenen die duidelijk in het zicht staan

Succes!

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Posted in: Blog