Posted by on 12 juli 2020

Na lang studeren en therapeut zijn ben ik tot de conclusie gekomen dat er maar 1 ding is dat telt: kalmte. Sorry, meer kan ik er niet van maken ?. Alleen daarmee is een prettig leven mogelijk, in harmonie met jezelf en je omgeving.

Om kalmte te bereiken moet echter veel werk verzet worden. Drie dingen zijn daarbij nodig: je wil, je bewustzijn en overgave. Deze blog gaat over je wil, niet omdat dit de belangrijkste is, of de eerste, maar gewoon omdat ik ergens moet beginnen. Want alle drie zijn even en tegelijkertijd belangrijk,

Als we niet opletten, kan alles wat om ons heen gebeurt onze kalmte verjagen. Gewoon omdat we gewend zijn om te reageren op gebeurtenissen. Actie-reactie, denken we. Maar zo is het niet. We kunnen heel goed een buffer opbouwen tussen onszelf en gebeurtenissen. Maar dat moet je wel willen. Je moet een besluit nemen: ik neem zelf de verantwoordelijkheid voor mijn reacties en mijn gemoedstoestand, in plaats van dat ik me speelbal laat zijn van gebeurtenissen. Ik besluit op mijn eigen grond te blijven staan, in plaats van me mee te laten sleuren. Dat besluit moet je bij elke meeslepende gebeurtenis weer opnieuw nemen. Het is echter heel verleidelijk om je wél mee te laten slepen. Je denkt dat het gemakkelijker is om niet je verantwoordelijkheid te nemen en te hopen dat iets of iemand je zal redden. Maar helaas, je kunt lang wachten en je drama wordt alleen maar groter. Terwijl als je besluit je verantwoordelijkheid voor je gevoelens te nemen en je op jezelf te concentreren, je rust ervaart. (Ik voeg even toe dat dit verhaal in het geval van traumatische gebeurtenissen wel anders ligt).

Dit zal niet altijd lukken en niet meteen gemakkelijk zijn. Het is ook het aanleren van een nieuwe gewoonte. Dat valt niet mee. Meditatie, ademhaling, kan je hierbij helpen. 

Als het dan nóg niet lukt, dan zal waarschijnlijk je geschiedenis te veel mee-rammelen. Dan is het nodig om bijvoorbeeld met behulp van therapie je bewustzijn te ontwikkelen, zodat je gevoelens leert verwerken en dragen. Daarover gaat de volgende blog.

Als je dit interessant vindt en meer wilt lezen, klik hier voor de nieuwsbrief of voor Lessen in Levenslust.

Posted in: Blog