Posted by on 21 februari 2020

Evolutionair bepaald gaan we pijn zoveel mogelijk uit de weg. Slim van ons, heb je veel meer kans om te overleven. Dus streven we naar geluk en plezier.

Maar pijn en plezier ligt dichter bij elkaar dan je denkt. Zelfs op het fysieke vlak geldt dit: als je maar genoeg pijn hebt, komt er zoveel endorfine vrij dat het een “trip” kan worden.

In mijn spreekkamer gaat het meestal over psychische pijn. Ook die gaan we zoveel mogelijk uit de weg. Met als gevolg dat we onrustig worden, te hard werken, wat dan ook, om maar niet te hoeven voelen. Dat is pech, want daarmee voel je het plezier ook minder! En het kost bakken met energie.

Mijn werk is je naar je pijn terug te leiden, zo, dat je het kunt verdragen. Dat lijkt soms gemeen, mensen kunnen behoorlijk weerstand hebben, maar eenmaal daar aangekomen voelt het “genadig”. Het blijkt goed te doen te zijn, er lijkt zelfs een soort genot in te zitten. Je duikt er even helemaal in en komt “kilo’s” lichter er weer uit. Rust!

Hoe meer je begrijpt dat pijn en genot niet twee uitersten zijn maar op 1 punt kunnen samenkomen, hoe vrijer van angst je kunt leven. Pijn, zelfs de dood, is misschien niet zo erg.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, klik dan hier om je aan te melden.

Posted in: Blog