Posted by on 14 januari 2018

Er zijn, als je verder gewoon gezond bent, twee hoofdoorzaken van vermoeidheid:

  • je hebt veel gedaan, je batterij moet weer opladen
  • of je hebt te weinig gedaan, alle processen zijn tot stilstand gekomen.

Dus is de oplossing eveneens duidelijk: je moet rusten, of je moet juist gaan bewegen, in actie komen. Nu is dat laatste vaak nog niet zo eenvoudig. Je hele lijf is sloom en schreeuwt om inactiviteit. Je denkt geen energie te hebben, maar in wezen is je energie alleen maar tot stilstand gekomen. Gebruik dan je hoofd om jezelf aan te sporen om te gaan bewegen!

Dan kan het ook nog zo zijn dat je niet wéét of je nou teveel of te weinig hebt gedaan. Ben je nou leeg, of ben je gestagneerd?

Neem het voorbeeld van de ochtend dat je wakker wordt na een feestje. Je kunt zeggen “ik ben laat naar bed geweest, dus ik heb nu rust nodig”. Of je kunt zeggen “ik ben pas net op, ik heb nog niks gedaan, dus ik moet bewegen”. Hetzelfde probleem is als je slecht geslapen hebt. Moet je dan juist rustig aan doen, of moet je jezelf activeren?

Als je het niet weet doe je het volgende:

  • Ga rustig bewegen, met alle focus op je lichaam. Dat kan wandelen zijn, of yoga, of op een rustig tempo joggen, wat maar bij je past. Belangrijk is dat er geen enkele prestatiedruk op ligt. Het enige waar je op let is op hoe je lichaam reageert op de beweging.
  • Als je lichaam langzaamaan op gang komt, merk je vanzelf dat het steeds beter gaat, dat je energie wakker wordt, gaat stromen. Dan is het dus goed voor je en kun je eventueel meer uitdaging zoeken.
  • Als je lichaam na een half uur rustig bewegen nog steeds niet op gang komt, of als je je alleen maar moeier voelt, dan stop je. Je kunt tevreden zijn, je voelt je waarschijnlijk alsnog wat beter dan voordat je had bewogen. (Zo niet, ga naar de dokter!)

Dan hebben we nog een tweede check achteraf. De benodigde hersteltijd is namelijk eveneens een maat voor of bewegen juist goed of niet goed was. Als je na afloop meer dan een dag hersteltijd nodig had, dus de volgende dag nog steeds moe bent van je activiteit, dan heb je teveel gedaan. Je mag best moe zijn na bewegen, maar je herstelvermogen moet het wel aan kunnen. Doe die volgende dag dan niets, en de dag erna probeer je weer, nog wat rustiger, om een half uur te bewegen. Zo zoek je uit wat je aankunt en zal je langzamerhand alsnog je conditie opbouwen. Richtlijn is uiteindelijk dat je elke dag minimaal een half uur beweegt (liever meer!).

Wanneer je vermoeidheid te erg is en te lang duurt: ga naar de dokter natuurlijk! Er kunnen fysieke klachten spelen, of depressieve of burn-outklachten. Maar ook bij depressieve en burn-outklachten kun je deze bewegingsrichtlijn hanteren. Meer begeleiding is dan uiteraard aan te bevelen.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog