Posted by on 5 november 2020

Laatst was ik weer op een congres over lichaamsgericht werken. Heel interessant, maar het trof me dat een spreker vond dat EMDR de voorkeur had boven deze lichaamsgerichte aanpak, omdat EMDR evidence based was. Hij zei het heel stellig, herhaalde het een paar maal.

Ik snap het heel goed. Je wil natuurlijk altijd iets doen dat de meeste zekerheid op effect heeft. En je wil de verzekeraar te vriend houden. Maar ik geef altijd graag dit tegengeluid:

De wetenschap is gericht op begrijpen, weten, controleren van uitkomsten. In menswetenschappen is dat bere-moeilijk, omdat echt geen mens hetzelfde is. Dus de waarde van evidence based wil ik relativeren: misschien werkt iets een beetje bij een grote groep mensen, namelijk ongeveer 30% vergeleken bij niks doen, de rest van de werking zit in de relatie, placebo of is gewoon onduidelijk. Maar wat werkt bij deze mens die hier voor me zit? En in hoeverre is de mens-therapeut van invloed op de methode die wordt gebruikt? Bij evidence based wordt die mens-therapeut vaak zoveel mogelijk uitgeschakeld, je moet een protocol volgen.

Maar nog veel belangrijker om te melden vind ik dit: Mensen komen met vragen waarop ze het antwoord niet weten. Anders komen ze niet. En ze willen soms graag dat de therapeut dit oplost. Maar dat lukt vaak niet (buiten kleine, afgebakende klachten), dat weet elke therapeut! Vaak moet een cliënt juist leren te verdragen dat je het niet weet, dat er geen oplossing is, behalve te doorvoelen wat dit betekent. Je wil je cliënten leren dat je daar niet dood aan gaat, sterker nog, dat je daar juist een levend mens van wordt!

Dus ik zou zeggen dat psychologen en therapeuten juist nietweten-schappers moeten zijn, expert in niet weten, in openstellen, in je laten raken en creativiteit. Daarvan leren cliënten hoe je in je leven aan het roer kunt blijven, hoe je kunt meedeinen op wat het leven je brengt. Je wil ze leren dat je niet verdrinkt in nare gevoelens, maar dat daarmee fijne gevoelens ook meer beschikbaar worden. Leven.

 Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Posted in: Blog