Posted by on 27 augustus 2017

 

Eerder al had ik het erover dat “ieder zijn bril” had. Je kijkt allemaal met je eigen ogen naar de wereld. Maar vooral met je eigen ervaringen, opgeslagen als patronen in denken, voelen en handelen. Daardoor ervaart ieder de wereld anders. Als je last hebt van belemmeringen in denken, voelen en handelen, als de patronen te star zijn geworden om nog vrij te kunnen leven, moet je daar vooral iets aan doen: je patronen onderzoeken, afweer tegen oude pijn loslaten, gevoelens toelaten. Zodat je daarna weer vrijer de wereld tegemoet kunt treden. Hoe meer je dit doet, hoe zuiverder je kunt waarnemen, hoe meer je in het hier en nu kunt leven. Dat is het terrein van de therapie en bewustwording.

Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat dit niet zomaar even gefikst is. Bewustwording gaat nog wel, maar om in situaties ook echt anders te gaan reageren is al een stuk lastiger. Vaak vragen we ons achteraf af waarom we toch weer in die valkuil zijn gestapt.

Maar er is nog veel meer dat onze waarneming beïnvloedt. Cultuur bijvoorbeeld. Hoe interpreteer jij de situatie dat een vrouw stevig voor zichzelf opkomt? Of dat een man lief en volgzaam voor anderen zorgt? Ik noem maar iets.

Hiermee samenhangend is de invloed van taal. Zodra je een ervaring omzet in taal, wordt de waarneming al minder zuiver. Sommige dingen zijn helemaal niet in taal te vatten! Overweldigende ervaringen, of juist kleine nuances krijg je soms niet goed uitgelegd. Ervaringen die je als heel jong kind (dat nog niet kon praten) hebt opgeslagen hebben eveneens geen woorden, maar leven wel in je.

Een leuke meditatie, uit “Zen Body-Being” van Ralston Laat je focussen op de ervaringen in je gedachten, maar die al weer los te laten vóórdat je de gedachte in een zin hebt omgezet. Heel interessant!

Of we volstrekt zuivere waarneming ooit zullen bereiken betwijfel ik, ook al zullen sommige wetenschappers dit willen tegenspreken. Maar misschien zijn we daarvoor ook niet op aarde. Om maar weer eens met een bepaalde bril te kijken.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

Posted in: Blog