Posted by on 1 januari 2020

Mijn wens en voornemen voor 2020 is kalmte. Ik was er al mee bezig, maar het smaakt naar meer!

Kalmte is goed voor je gezondheid en je humeur. Het maakt je aardiger voor je medemens. En je bent meer tevreden en dat is weer goed voor het milieu. Hoef je minder materie om leegtes op te vullen. Dus ik wens het niet alleen mezelf, maar iedereen. Kan alleen maar goeds van komen.

Om je kalmte te vergroten, moet je bedacht zijn op valkuilen. De eerste is haast. Het is geweldig om met overgave toe te werken naar gestelde doelen, maar haast werkt niet. Je moet óf eerder beginnen, óf accepteren dat je geen ijzer met handen kunt breken. In dat kader kunnen we niet anders dan blij zijn met de maximumsnelheid van 100 km. Wat een rust (als je het kunt accepteren).

Komen we bij de tweede valkuil: zaken niet kunnen accepteren zoals ze zijn. Dit is de grootste oorzaak van verlies van kalmte. Het komt vaak tot uiting in: denken dat je ergens recht op hebt. Omdat je het altijd zo gehad hebt, of juist omdat je het nooit gehad hebt. De eerste reden is een teleurstelling (maar meer ook niet), de tweede reden komt vaak voort uit ellende uit de kindertijd. Een goed begin is onderkennen dat je vindt dat je ergens recht op hebt….. en dit meteen te relativeren.

Derde valkuil: gelijk willen hebben. Discussiëren is goed, meningen aan elkaar voor leggen, aan elkaar laten schuren, inzichten opdoen, ruimer leren denken dan je eigen idee. Maar vechten voor je gelijk is zinloos. Getoeter van auto’s dient zelden om gevaarlijke situaties te voorkomen. De bestuurder wil alleen laten horen dat hij gelijk heeft en de ander stom is. Hier heb ik maar 1 tip: NIET per se gelijk willen hebben, buig je hoofd voor het grotere geheel. Waarom zou jouw manier altijd de beste zijn?

De vierde valkuil: faalangst, met daarin besloten angst voor afwijzing. Hoe vaak zit je jezelf op de kop als je fouten maakt? Hoe vaak verstop je jezelf, trek je je terug? De functie daarvan: als ik mezelf afwijs, hoef jij het niet meer te doen, hoef ik die pijn niet meer te voelen. Dit is geen gemakkelijk om te zetten valkuil. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en daarmee erop gericht om geaccepteerd te worden. Begin maar eens met contact te zoeken in plaats van te vermijden. Leg je fout en je gevoelens op tafel. Het beste tegengif tegen schaamte en schuld is het delen met een ander.

Komen we meteen bij de belangrijkste tip om kalm te blijven of te worden: knuffelen! Contact en aanraking kalmeert en maakt tevreden. Dat wordt een heel mooi 2020!

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief

Posted in: Blog