Posted by on 23 april 2017

Mijn geliefde is handig en doortastend. Als hij aan een klus begint, gaat hij stevig in de weer. Mijn tomaatrode muur is strak geschilderd. Elektriciteit? peulenschilletje. Riolering onlangs vernieuwd, computers doen het gewoon. Ik ben minder praktisch, meer een denker dan een doener. Mooie combinatie, maar botst ook wel eens!

Hij heeft het van zijn vader, een krasse fruitteler (83 jaar) die altijd hard werkt, alles zelf doet. Hoezo iemand inhuren of iets nieuws kopen? Zelf maken!

Mijn vader was filosoof/psycholoog. Voor klusjes in onze doorzonwoning werd iemand ingehuurd. Zijn praktische vaardigheden werden alleen zichtbaar met Sinterklaas surprises. Zo zijn wij. Nadenken over het leven, spiritualiteit, hooguit plakten we onze band. En ook dat kost denkwerk en -tijd.

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als mijn geliefde en ik samen klussen? Hij raakt geïrriteerd over mijn langzame en slordige werkwijze. Ik voel me opgejaagd en bekeken. Gingen we eindelijk samenwonen, kregen we ruzie over verfkwasten en kastdeuren.

Maar we groeien naar elkaar toe hoor! De gezelligheid waarmee we samen klussen is misschien wel een graadmeter voor de volwassenheid van onze relatie. De schuur opruimen ging laatst al vrij aardig. Ik raapte puin, liep met kruiwagen, probeerde niet lichtgeraakt te reageren op zijn aanwijzingen. Hij liet me wat meer, gaf zijn aanwijzingen alleen als hij het niet kon laten. Best gezellig.

Toen moesten er nog stenen naar achteren. Handschoenen aan, hoppetee, ik zat er lekker in. We komen aan met de kruiwagen. Ik overweeg even waar en hoe ze gestapeld moeten worden, roept hij ineens “Klamp!” En begint als een gek stenen neer te leggen. Hu? Klamp? Is dit een werkwoord, gebiedende wijs? een opdracht?! Klamp. Ik dacht dat hij van zelfstandige vrouwen hield. Je begrijpt dat ik niet zomaar tot actie over kon gaan, er ging veel teveel in mijn hoofd om.

Zo ging het weer even fout. Hij bleek een wijze van stapelen te bedoelen. Had hij zeker van zijn vader geleerd. Nou ik niet. Wel dat je altijd een woord opzoekt als je het niet kent. Dikke van Dale: Klamp: 1) hooischelf, mijt (zonder dak) 2) stapel: een klamp turf, mest, stenen of brandhout. 3) (gew.) homp of reep (brood, koek) 4) (gew.) klampsteen.

Aha, nou snap ik het. Trouwens, wat liggen de stenen netjes opgestapeld.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

Posted in: Blog