Posted by on 3 september 2021

Door allerlei allergieën en scheve tanden heb ik als kind geleerd vaak door mijn mond te ademen. Maar je neus is er niet voor niets: het zuivert en verwarmt de lucht voordat het je longen ingaat. Dus ik nam me voor deze gewoonte te veranderen. En daar ben ik nog niet klaar mee. Maar ik deed een grote ontdekking.

Je lippen op elkaar houden voelt niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk minder open. Open staan voor de wereld, voor de ander, is natuurlijk prima, maar je moet wel de keuze aan jezelf laten wat er binnenkomt. Je lippen op elkaar houden helpt daarbij.

Daarnaast is de drempel om te gaan praten nét iets hoger. Ook niet verkeerd soms! Over het algemeen praten we meer dan dat we luisteren, dat mag van mij wel andersom.

Tot slot is het effect van de lippen op elkaar dat ik meer bij mezelf ben, nét wat meer afstand heb tot anderen en de rest van de wereld. Dat maakt me kalmer en stressbestendiger. 

Het lijkt iets kleins, maar is iets groots. Probeer het maar eens, vooral als je erg gevoelig bent, of als je de neiging hebt te veel te praten, of gemakkelijk jezelf verliest bij de ander. 

Mocht je juist te afgesloten zijn, dan kun je juist je kaken los masseren en je mond wat losser houden. Kijken wat er gebeurt……

Als je meer lessen in levenslust wil: https://lesseninlevenslust.nl/lessen/