Posted by on 25 mei 2022

Laatst had ik tegenover mij een jongeman, ongeveer 30 jaar, klein postuur, stijlvol en stoer joggingpak en een pakket spieren om zich heen waar je u tegen zegt. Als psycholoog Arbeid & Gezondheid onderzocht ik hem (een uitkeringsgerechtigde) voor de gemeente, op psychische klachten en mogelijkheden in arbeid.

Hij had blauwe ogen die me zo onschuldig mogelijk aankeken. Hij vertelde zijn verhaal. Heel in het kort: toen hij 7 jaar oud was zette zijn moeder hem het huis uit omdat hij niet overweg kon met haar nieuwe man. “Ze koos voor het geld”, zei hij, maar ik denk dat hij zelf ook geen makkelijke jongen was. Vervolgens ging hij van internaat naar internaat. Vaak probeerde hij weg te lopen. Dan hielden ze hem tegen en kwam hij in separatie te zitten. In totaal schijnt hij jaren in separatie te hebben gezeten. In zijn latere leven had hij vastgezeten voor poging tot doodslag van de minnaar van zijn vriendin.

Aan het eind van het interview zei hij dat hij zich begrepen had gevoeld. Ik denk ook ik dat ik hem begreep, voor zover dat vanuit mijn belevingswereld mogelijk is. Maar ik wist dat hij, zodra hij de deur uitliep, het contactlijntje niet zou kunnen bewaren. 

Wat moet je als maatschappij met zo iemand? Zijn temperament was denk ik niet gemakkelijk voor ouders en begeleiders. Maar zijn onschuld was ook echt vermoord. Hij kan geen binding aangaan. Mensen zijn hooguit wezens die iets voor hem kunnen regelen, of die hem dwarszitten. Hij kan alleen nog maar zijn eigen plan trekken, op zichzelf vertrouwen, en zelfs dat niet. Maar hartsverbinding? Hij weet niet wat dit is, dus waarom zou hij ernaar streven? Stutten en steunen dus, zodat hij zo min mogelijk stress heeft. Hem met aangepast werk binnen een context en van de straat houden. Contact blijven zoeken met hem. Misschien is zijn onschuld vermoord, maar bij begeleiders is dat niet gebeurd. Geen verwachtingen hebben, wel bedding bieden. Je weet maar nooit.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.https://lesseninlevenslust.nl/aanmelden-nieuwsbrief/