Posted by on 20 juni 2019

Gisteravond in de vrouwengroep weer een prachtig proces gehad. Een vrouw, laat ik haar Annekien noemen, werkte aan haar relatie met een dierbare vriendin. Deze vriendin betekent veel voor deze vrouw, maar kan ook de neiging hebben zwaar te zijn en aan haar te hangen. Daardoor was bij Annekien de neiging om haar weg te duwen gaan overheersen. Bah, dat gehang! Ze vertelde dit goed van zichzelf te kennen en ook te weten dat ze de ander hiermee zó zou kwetsen, dat die ander zou vertrekken.

We vroegen welke vrouw uit de groep voor haar vriendin kon staan. Ze koos iemand. Deze ging zich hangerig gedragen en Annekien sloeg op het blok om haar wegduw neiging uit te vergroten en te onderzoeken. Nou, het was duidelijk hoe sterk haar nee was geworden.

Maar ja, wat dan? Annekien weet heel goed hoe ze in elkaar steekt, hoe haar vriendin in elkaar steekt, ze wéét ook wel dat ze deze vriendin niet zou willen verliezen. En toch….

Na een sessie waarin we zochten naar zachtheid, eindigde deze met een omhelzing van Annekien met de vrouw die voor haar vriendin stond. En ineens roept deze “vriendin”: Wat kun je toch heerlijk op jou hangen! Boem, die kwam binnen. Maar wat doe ik dan?

De “vriendin” wilde haar voordoen en zo laten voelen hoe zij een knuffel geeft, vroeg haar om zich aan deze knuffel over te geven. Dat schoot meteen weer in haar allergie, hop, de rug weer recht en afstand.

Toen zijn ze samen, zonder woorden, gaan zoeken naar een manier om dichtbij elkaar te zijn. Schuchter bewogen ze samen, totdat ze eindigden met ieder op eigen benen, maar de hoofden, heel lief, tegen elkaar aan. Het was verbinding, zachtheid, zonder de eigen autonomie op te hebben gegeven. Het was op eigen benen, zonder het contact af te houden. Annekien vertelde daarna dat ze dit gevoel in haar lijf nog nooit gevoeld had. Het verhaal kende ze, maar dit gevoel was nieuw. En de “vriendin” had haar eigen proces hiermee kunnen doorwerken, was altijd óf te sterk óf te zeer op zoek naar redding bij de ander.

Verhalen zijn mooi, maar doen er niet zo toe. Pas als je lichaam het heeft doorleefd, vindt er werkelijke verandering plaats.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

Ja, stuur mij de nieuwsbrief

Posted in: Blog