Posted by on 28 mei 2017

Ik ga nog even door op dit onderwerp, ook om mezelf bij de les te houden.

Het is heerlijk om lekker te werken, doelen te bereiken, van mensen bevestiging te krijgen dat je waarde toevoegt. Het is goed voor je energie, je zelfvertrouwen en zingeving.

Als je actief bent is je (ortho-)sympatische zenuwstelsel actief. Het zorgt ervoor dat je bloed naar je hersenen en je spieren gaat. Glucose wordt in je bloed afgegeven om te verbranden, Het maakt alert, wakker, naar buiten gericht, op actie gericht. Je hele hormoonhuishouding werkt hierin mee.

Als je in rust bent wordt je parasympatisch zenuwstelsel actief. Die zorgt ervoor dat je herstelt, rustig wordt. Je hartslag gaat omlaag, je keert naar binnen, het niveau van je stresshormonen gaat omlaag

Je snapt het misschien al: met twee systemen is het altijd de bedoeling dat het IN BALANS is. Maar we schieten vaak door in de actie. Even is dat niet erg. Maar als je merkt dat je met hartkloppingen in bed ligt, ben je te ver gegaan.

Ruimte geven aan het parasympatisch kost tijd

Mensen met een burn out ervaren vaak dat ze niet tot rust kunnen komen. Ze zitten stil op een stoel en het lichaam gedraagt zich alsof er een enorme dreiging op ze afkomt. Angstig! Het enige wat je kunt doen is de stress hormonen laten uitrazen. Rustig aan! Ook niet te hard sporten, want dan activeer je weer teveel. Wel rustig wandelen en vooral rustig ademhalen en van een afstandje waarnemen dat de stress nog rondwaart. Als je lichaam trilt? Gewoon laten trillen. Dat is ontlading van de spanning.

Dan komt het moment dat de rust is ingetreden. DAN PAS ga je herstellen! Veel mensen zijn ongeduldig. Even is die rust fijn, maar als je gewend was door te rennen, dan is het best lastig om dat niet te doen. Rondrennen, doelen bereiken, waardering krijgen, het is allemaal heel verslavend als je er geen bodem van een gezond zelfgevoel onder hebt liggen.

Onze maatschappij helpt ons niet de juiste balans te bewaren. Dat moet je echt zelf doen! Als we dat nu allemaal doen, wordt de maatschappij misschien ook rustiger.

Als je trouwens mijn blogs rechtstreeks in je mailbox wilt hebben, dan klik op onderstaande link.

https://www.e-act.nl/ah/site?a=1893&p=129511

 

 

Posted in: Blog